Meer over Jeroen van Bergen

1973

Mijn eerste camera is een box met losse flitslampjes. Maar goed genoeg om de eerste reportage mee te maken: een bezoek met de schoolklas aan pottenbakkerij De Olde Kruyk in Milsbeek. 
De pionier in mij is geboren.

1974

De oude camera box verruil ik voor de onverwoestbare, uit Oost-Europees staal gehouwen, Praktica spiegelreflexcamera. Ik moet wel, bij deze camera kun je de lenzen verwisselen en dat is noodzakelijk als je betere foto's wilt maken. 
Doener als ik ben is dat op dat moment de enige logische stap.

1975

Mijn liefde voor opbouwen van dossiers is ontstaan in het magazijn van de fotowinkel van mijn vader. Op 13-jarige leeftijd mag ik daar de talloze folders van camera’s, lenzen, flitsers, projectoren en meer sorteren. Maar liever lees ik ze allemaal door, veel leuker dan stapeltjes te maken. Gaandeweg leer ik alles over merken en producten in de fotografie.

1976 

Tijdens de opening van de nieuwe fotozaak Foto Roos maak ik de fotoreportage. De directeur van Olympus Nederland maakt de schampere opmerking dat de Praktica toch geen camera is. Charismatisch daag ik hem uit om de Praktica te verruilen voor een Olympus. De Praktica gaat in een doos naar Olympus Nederland en twee weken later heb ik een gloednieuwe Olympus OM-1 in handen.

1977

Het omstreden standbeeld van Kiste Trui wordt toch geplaatst in Mook. Ik vermoed een item voor de Maas & Niersbode dus ga er met de camera op af. Maak een overzicht foto vanaf het bordes en duidelijk is te zien dat de twee partijen in het conflict op ruime afstand van elkaar staan. De foto wordt geplaatst op de voorpagina, en ik krijg 10 gulden (nog geen 5€) cash van de hoofdredacteur. 
Nu weet ik het. Ik moet meer gaan ondernemen.

1978

Een schoolvriendin die hockeyt bij NMHC (Nijmegen) vraagt of ik niet wat foto's kan komen maken. Op zaterdag fotografeer ik een wedstrijd van haar team en dezelfde avond ontwikkel ik de films en druk een aantal foto's af. De zondag daarop verkoop ik alle afgedrukte foto's.

1979

Ik ben steeds meer te vinden op de hockeyclub NMHC. Veel mensen beginnen mij te herkennen en mijn netwerk breidt zich gestaag uit.

1980

Mijn gymleraar hockeyt in Heren 1 NMHC en vraagt mij om mee te gaan naar de stadsderby Union-Nijmegen. En misschien ook een foto opsturen naar het tijdschrift van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond, de Hockey Sport, is zijn voorstel. Zo gezegd, zo gedaan. Op de vrijdag daarna verschijnt de Hockey Sport en mijn foto staat al meteen op de cover. Het begin van de carrière.

1984

Inmiddels is mijn netwerk in het hockey enorm gegroeid en word ik door Elsevier gevraagd voor de fotografische bijdrage aan het boek “Leerplan voor de Complete Hockeyer”. Ik reis een jaar lang de wereld rond met Wim van Heumen en het Nederlands Elftal. Dit is mijn toekomst. En mijn gedrevenheid om er het beste van te maken komt in dat jaar naar boven.

1986

Het tijdschrift van de KNHB, Hockey Sport, wordt overgenomen door de Telegraaf Tijdschriften Groep (TTG). Ik word meteen gevraagd als staffotograaf van het nieuwe Hockey Magazine.

1991

Vanuit mijn netwerk komt het verzoek om de officiële ansichtkaarten voor de Gymnastrada Amsterdam te maken en deze tijdens het evenement te verkopen. Ik besluit niet alleen de briefkaarten te verkopen maar in samenwerking met CombiFoto een stand met allerlei fotografisch materiaal neer te gaan zetten. In twee weken tijd verkopen we 25.000 ansichtkaarten en honderden films en accessoires. Organisatorisch een enorme uitdaging. Het is een financieel succes voor alle partijen. Ik realiseer mij dat samenwerken de sleutel tot succes is.

1998

Als fotograaf van Hockey Magazine ben ik vaak in contact met de KNHB en merk dat er een aantal zaken niet goed gaat tussen de huidige uitgever TTG en de KNHB. Ik trek de stoute schoenen aan en vraag in 1997 aan de KNHB of ik de titel Hockey Magazine mag overnemen, produceren en uitgeven. In 1998 tekenen we het contract. Ambitieus, maar het lukt. We produceren uiteindelijk 36 magazines per seizoen, een jaarboek, jaarverslag en 3 websites. De basis voor de grootste hockey community ooit: hockey.nl

2008

Het contract met de KNHB loopt af en ik besluit op de Olympische Spelen in Beijing te gaan stoppen met fotograferen. De uitdaging is weg en ik kan niet hogerop komen of meer bereiken dan ik tot nu toe gedaan heb.

2011

De organisatie van de worldOutgames 2013 in Antwerpen zoekt vrijwilligers en ik meld mij in juni 2011 aan. Door mijn oplossingsgerichtheid val ik bij de Raad van Bestuur op. In oktober 2011 word ik CEO van de worldOutgames 2013.

2014

Het initiatief hart.volgers.org moet naar een hoger plan getild worden. De website moet meer bekendheid krijgen bij het grote publiek maar ook bij de medisch specialisten in het land. Ik krijg drie maanden de tijd om dit te realiseren. Mijn resultaatgerichte instelling zorgt ervoor dat er na drie maanden een landelijke bekendheid van hart.volgers.org is. Met als hoogtepunt een item in het NOS-journaal van zondagavond. Aantal kijkers: 2.000.000. 
De website ontploft op maandagmorgen.

2017

Mijn hart blijft bij het ondernemen en ik besluit in 2015 terug te keren naar mijn oude liefde: fotografie. Een fotogalerie voor jonge fotografen in het centrum van Antwerpen lijkt mij een mooie uitdaging. Gecombineerd met een café en verkoop van analoog fotomateriaal. Na een voorbereiding van meer dan een jaar opent DOKA in april 2017 de deuren. Mijn gedrevenheid, netwerk en organisatorisch talent maakt ook van DOKA een succes.

2020

Wij besluiten om in 2021 terug te keren naar Nederland. DOKA is verkocht. Ik richt JVB-PA op omdat ik merk dat organisaties en particulieren soms een extra handje kunnen gebruiken, en ik niet stil kan zitten.

2021

Na terugkomst in Nederland, augustus 2021, ga ik aan de slag bij 4pulse B.V., onderdeel van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie. Daar ben ik verantwoordelijk voor NVVC Advies, webinars en de NVVC Congressen en NVVC Communicatie.

Samenvatting

Charismatisch en oplossingsgericht | organisatorisch ijzersterk | belangrijkste doelstelling is het realiseren van resultaten | ondernemend, pionier, en netwerker | neemt het heft in handen en kan daarmee (aan)sturen | zeer geordend en zorgvuldig (kwaliteitsbewust) | gedreven en ambitieus | technisch functioneel: snel expertise opbouwen | prestatiegericht: lat hoog leggen | legt duidelijk de focus op output waar de zakelijkheid prevaleert | legt gemakkelijk contacten, en weet deze te benutten | kan anderen goed stimuleren en motiveren: team neerzetten | kan zeer goed dossiers opbouwen en heeft daardoor snel een goede dossierkennis.

Bron: Assessment Cubiks

Contact

Jeroen van Bergen
[email protected]

Adres

Nieuwe Jonkerstraat 60
1011 CM Amsterdam - NL

JVB-PA

BTW-ID        NL003469725B49
KvK              805 727 31